For to år siden ble det klart at Norges Forskningsråd ønsket å videreutvikle Norges satsing på kjernemagnetisk resonans (NMR). Dette er verktøy som gir oss mulighet til å analysere strukturen av komplekse stoffer helt ned på atomnivå.
Teknologien er basis for en lang rekke fagfelt innen forskning og industri. På norske universiteter brukes NMR innen forskningsprosjekter knyttet til alt fra produksjon av nye legemidler, CO2-fangst, karakterisering av proteiner og polysakkarider, diagnostikk og utvikling av nye kjemikalier og materialer. Industrien bruker NMR i stor skala også innenfor kontroll og overvåking av prosesser og kvalitetssikring av produkter.
Forskning og industri i Norge kan nå benytte seg av et nytt nettverk av NMR-instrumenter og –kompetanse i Oslo, Bergen og Trondheim. I den forbindelse står et nyoppusset NMR-laboratorium på NT-fakultet NTNU i Trondheim klart til bruk.
Med midlene fra Forskingsrådet, pluss egenfinansiering, er det nå kjøpt inn nytt NMR-utstyr på NTNU til nærmere 28.5 millioner kroner. Dette gjør det mulig med flere ganger raskere og bedre analyser.
Forskere som jobber med så ulike prosjekter som mattrygghet og brystkreft er blant dem som ser fram til å ta i bruk det nye utstyret.