Forskningsrådet skal dele ut nærmere 1,3 milliarder kroner til forskningsanlegg, laboratorier, utstyr og databaser. Dette blir den største tildelingen til forskningsinfrastruktur i Forskningsrådets historie. Fakultet for naturvitensap og teknologi ved NTNU er involvert i flere av de prosjektene som har sluppet gjennom nåløyet. Silisiumbaserte solceller «Norwegian laboratory for silicon-based solar cell technology» (SINTEF, NTNU, UiO, …
Månedlig arkiv:juni 2015
Pyramidemysterium ved Nordic Physics Days
Nå som kalenderen viser juni, og det etter sigende skal være sommer (vi har ikke sett så mye til den her i Trondheim enda), er det konferansetid. Her på haugen ble Nordic Physics Days 2015 (NPD) nettopp avholdt. Dette er en fysikkonferanse som går på omgang mellom de ulike nordiske landene annethvert år, og i …
Prestisjestipend til Fysikkprofessor Arne Brataas
Professor ved Institutt for fysikk, Arne Brataas, er tildelt det prestisjetunge stipendet ERC grant fra det europeiske forskningsrådet. Det er kun tre andre forskere ved NTNU som har mottatt stipendet tidligere inkludert NT-professor Bernt-Eirik Sæther ved Institutt for biologi. De andre to er nobelpristakere Edvard og May-Britt Moser. Stipendet som er individuelt vil gi Brataas …
Fortsett å lese «Prestisjestipend til Fysikkprofessor Arne Brataas»
Storsatsing på Norges metallproduserende industri
Metaller er en uunnværlig del av vårt moderne dagligliv, men krever store ressurser både i form av råmaterialer og energi til fremstilling. Nå har forskning og industri gått sammen for å gjøre norsk metallproduksjon grønnere og mer effektiv i alle ledd i et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI). SFI-ordningen har som formål å styrke innovasjon …
Fortsett å lese «Storsatsing på Norges metallproduserende industri»
Hils på NTNU-eremittkreps og spis hårete potetgull
Lørdag 13. juni vil det i høyeste grad yre av liv i Trondheim! Da arrangeres Kystens Dag med mange aktiviteter både for barn og voksne. Kystens Dag er et nasjonalt arrangement hvor også NTNU, Institutt for Biologi sammen med Frøya Videregående Skole bidrar. Jeg har sammen med marinbiologen Jussi Evertsen laget en flott stand med …
Fortsett å lese «Hils på NTNU-eremittkreps og spis hårete potetgull»
Slik kan saltmengden i mat reduseres
I dag får de fleste av oss for mye salt i oss via maten. Mye av dette stammer fra ferdigprodukter. I samarbeid med matindustrien har jeg forsket på hvordan saltmengden i produkter som fiskepudding og kokt kan reduseres, uten at kvalitet, konsistens og smak på produktene endres i negativ retning. Derfor brukes salt Salt (NaCl) …