Oppvarming, nedkjøling, hardhendt behandling: Ulike måter å behandle et materiale på gjør at dets egenskaper forandres. Hvorfor det? Vi ser på smiing av jern som eksempel. Smiekunsten er den eldste kjente teknikken for å bearbeide jern. Det finnes tegn på jernproduksjon i Europa fra så mye som 3500 år siden. Enda lengre tilbake kunne man …
Månedlig arkiv:mai 2016
Den trofaste, morderiske og smarte kjøttmeisen
Det er et kjøttmeispar som har flyttet inn i NTNU-fuglekassa vår. – Lær mer om disse trofaste, hjelpsomme, altetende, morderiske og smarte fuglene. Etter en dramatisk kamp mellom en kjøttmeis og en blåmeis om leieavtale i NTNU-fuglekassa, som forøvrig er sett over 27000 ganger(!) på Facebook, vant førstnevnte, og paret er nå godt inn i …
Fortsett å lese «Den trofaste, morderiske og smarte kjøttmeisen»
F/F Gunnerus og fremtidens grønne skipstrafikk
Enklere skipsdesign, grønnere skip ved lavere drivstofforbruk, bedre utnyttelse av drivstoff, mindre utslipp, økt manøvreringsevne: Alt dette er stikkord når forskningsfartøyet nå er oppgradert med ny, avansert teknologi. F/F Gunnerus er en viktig del av NTNUs forskningsinfrastruktur. Skipet gjør det mulig for forskere, fra mange ulike fagfelt, å bidra med ny kunnskap innen både naturvitenskap …
Fortsett å lese «F/F Gunnerus og fremtidens grønne skipstrafikk»
Sjekking – hekking – klekking
Nå er det liv i fuglekassa til Institutt for biologi! En kjøttmeis har tatt plass i kassa. Reir er bygget i rekordfart og eggleggingen har begynt. Kan du ikke se eggene? Da kan de hende fuglemor har lagt på dem dyna. Etter den store stygge slosskampen mellom en blåmeis og en kjøttmeis midt i …