big-bang-nt

 

Takket være den ustoppelige Sheldon Cooper og resten av mannskapet i den populære komiserien «The Big Bang Theory», har verden fått et innblikk i hvordan livet er for unge fysikere – både på og utenfor campus. De løser kompliserte ligninger dag og natt og har alltid flere tavler for hånden i deres leilighet. De bruker sin fritid på å se Firefly med ekstra kommentarer, og sitter oppe hele natten for å kjempe mot orkene i World of Warcraft – ja, The Big Bang Theory-fysikere omfavner virkelig den indre nerden. Men hvor nøyaktig er bildet presentert sammenlignet med hverdagen til en fysiker ved, la oss si NTNU?

Ikke langt fra sanningen
Jeg antar at svaret er avhengig av hvem du spør, men overraskende mye er sant! Nå har for så vidt ikke alle teoretiske fysikere avsatt en del av sin bokhylle til en limited edition Batman beltespenne, men jeg tror det er rimelig å si at de fleste av oss omfavner den indre nerden når det gjelder vår lidenskap for fysikk. En teoretisk fysiker er et nysgjerrig vesen – han eller hun er drevet av et ønske om å utforske, forstå og forklare det ukjente. Tenk deg at du er i stand til å oppdage en ligning som beskriver et fysisk fenomen, og at du er den første som noen gang skriver ned denne ligningen. Dette er hva teoretiske fysikere gjør! De undersøker hemmeligheter i naturen og eksponerer de både i form av et matematisk språk og i form av hvordan man tolker ligningene fysisk.

Trenger sosiale ferdigheter
Noen mennesker tror kanskje at fysikere er sære, vanskelige vesener ute av stand til å samhandle sosialt med ande mennesker. Dette er veldig langt fra sannheten. Å være en fysiker innebærer ofte veldig mye interaksjon med andre forskere, spesielt fra andre deler av verden. Denne oppgaven kommer med ansvar: det er viktig å forstå i det minste de grunnleggende elementene i kulturen til forskeren som du kommuniserer med for å kunne behandle de med respekt og forståelse. Jeg har samarbeidspartnere både i USA og i Japan, og jeg kan forsikre dere om at disse kulturene er svært forskjellige. Dette påvirker måten jeg kommuniserer på og uttrykker meg selv med mine samarbeidspartnere. Å være en teoretisk fysiker lar deg bli kjent med helt ulike deler av verden og lære om hva disse kulturene verdsetter og verner. Interessant nok, lærer du også å kjenne deg selv bedre i denne prosessen.

Nysgjerrig på hvordan verden fungerer
Livet til en teoretisk fysiker er veldig spennende. Du finner deg selv dag etter dag ved grensen av hva vi vet om naturen og hvordan den fungerer, og du er en del av å skyve grensen lenger fram med din forskning. Hvis du er et nysgjerrig menneske som liker matematikk og ønsker å forstå hvordan verden fungerer, kan jeg varmt anbefale å utforske verden til teoretisk fysikk – enten du eier et komplett sett av Star Trek DVD-er eller ikke.

Mer informasjon om teoretisk fysikk ved NTNU

 

Publisert av Jacob Linder

Jacob Linder er professor ved Institutt for fysikk ved NTNU. Han har en doktorgrad i teoretisk fysikk fra 2009 og har tidligere jobbet som postdoktor samt førsteamanuensis. Han spesialiserer seg innenfor kvanteteori for kondenserte medier.

Jacob er fra Stockholm og kom til NTNU i 2000 for å studere på siv.ing.-linjen for fysikk og matematikk.

Ansattprofil med kontaktinformasjon