Det er et kjøttmeispar som har flyttet inn i NTNU-fuglekassa vår. – Lær mer om disse trofaste, hjelpsomme, altetende, morderiske og smarte fuglene.

Etter en dramatisk kamp mellom en kjøttmeis og en blåmeis om leieavtale i NTNU-fuglekassa, som forøvrig er sett over 27000 ganger(!) på Facebook, vant førstnevnte, og paret er nå godt inn i etableringsfasen. Følg dem minutt for minutt.

Kjøttmeisparet i NTNU-fuglekassa har fått 8 egg. Foto;: Henriette Vaagland / NTNU
Kjøttmeisparet i NTNU-fuglekassa har fått 8 egg. (Den observante leser vil se at bildet er fra en annen fuglekasse..) Foto: Henriette Vaagland / NTNU


Hjelp fra far

Kjøttmeis er relativt monogame fugler, noe som gjør at hannen kan være ganske sikker på at han er faren til ungene. Dette gjør at det vil lønne seg å hjelpe hunnen både under rugefasen og etter klekking.

Ruging og egg
Hunnen ruger store deler av dagen, og er derfor avhengig av at hannen kommer innom med mat flere ganger om dagen. Etter ungene klekkes er de, som andre i ordenen spurvefugler, blinde, fjærløse og helt avhengig av foreldrene i 2-3 uker.

Hunnen la sitt 8. og siste egg mandag 16. mai, og disse stelles med som om det skulle vært hennes egne barn. Følger du litt med på streamen, kan du stadig vekk se hannen komme innom med mat.

kjottmeis-main
Kjøttmeis. Foto: Per Harald Olsen / NTNU

Søte, men farlige
I vinterhalvåret lever kjøttmeisen primært på vegetabilsk kost. I sommerhalvåret spiser de gjerne biller, edderkopper og larver. Men ikke la deg lure av de små og søte fuglene.

Disse kan også bli betegnet som rovfugler, da de kan drepe små fugler som fuglekonge, og til og med flaggermus.

Lurte engelskmenn
Kjøttmeis er også veldig smarte dyr. Et kjent eksempel på dette er når melkeflaskene i England begynte å komme med lokk av tynn folie tidlig på 1900-tallet. Noen kjøttmeis lærte seg at disse lett kunne åpnes med nebbet, og denne innovative atferden spredte seg raskt rundt i landet, til engelskmennenes store forargelse.

Følg med
Nå blir det spennende å følge med på utviklingen av et nytt kull med trofaste, hjelpsomme, altetende, morderiske og smarte kjøttmeis, minutt for minutt.

Konkurranse
P.S. Nå kjører vi i gang en konkurranse om å gjette dato og klokkeslett for klekkingen av det første egget! Følg med på Facebook-siden til Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
 

Publisert av Nils Håkon Pettersen

Nils Håkon Pettersen er en masterstudent i økologi, atferd, evolusjon og biosystematikk ved Institutt for biologi.